Go to Top

Miten koira näkee ja kokee ihmisen?

Turresta tutut tutkijat käyttivät katseenseurantaa ja pupillien koon mittausta ikkunana koiran mielen toimintaan. Tutkijat näyttivät 43 koiralle tietokoneen ruudulta kasvokuvia hymyilevistä ja vihaisista ihmisistä. Kukin koira osallistui testiin kahdesti: koetilanteessa annetun oksitosiini-hormonin vaikutuksen alaisena ja ilman.

Tulokset osoittavat, että oksitosiini saa koirat kiinnostumaan hymyilevistä ihmiskasvoista ja kokemaan vihaiset kasvot vähemmän uhkaavina. Kiinnostavaa on myös se, että kiintymyksen ja luottamuksen tunteisiin liitetty oksitosiini-hormoni on todennäköisesti yksi avaintekijä koirien ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

Lue lisää englanninkielisestä tutkimusjulkaisusta:

Somppi S, Törnqvist H, Topál J, Koskela A, Hänninen L, Krause CM and Vainio O (2017)
Nasal Oxytocin Treatment Biases Dogs’ Visual Attention and Emotional Response toward Positive Human Facial Expressions.
Frontiers in Psychology, 17 October 2017.

Lisätiedot:
Helsingin yliopiston Koiran mieli –ryhmä
Sanni Somppi, sanni.somppi@helsinki.fi
Outi Vainio, outi.vainio@helsinki.fi